www.vetmedica.com
Highslide JS
тел: 0899 598 714
Полезни съвети за вашето домашно животно

ХРАНЕНЕ
Хранене на бременни животни
По време на бременност може да се дава храна предназначена за растеж и лактация, която е задължителна през последните 3-4 седмици и по време на лактацията.Качеството на храната също е вaжно.Ако се дава висококачествена храна не е необходимо добавяне на калций или витамин D, които не предотвратяват еклампсията и могат да са причина за калциране на меките тъкани. Храните, съдържещи само месо като единствен източник на енергия, предизвикват хипогликемия и умиране на плодовете.След шестата седмица храната се увеличава с 15-25%.Когато бащата е много по-голям и се очаква затруднено раждане дажбата остава същата, като по този начин плодовете не нарастват прекалено много.
Хранене по време на лактация
Количеството и качеството на храната трябва да е такава, че да поддържа оптимално телесно тегло.
*първа седмица – 1.5пъти повече от нормалното
*втора седмица - 2 пъти повече от нормалното
*трета седмица до отбиването – 3 пъти повече от нормалното
Количеството зависи от броя на новородените и това дали кученцата се хранят и с друга храна.
Захранване на кученца и котенца
Захранването започва между двадесет и втория и тридесетия ден след раждането. Най-добре е да се използват специализираните храни като ROYAL CANIN STARTER, които са богати на антитела също както майчиното мляко.Гранулата е хубаво да се дава суха, като в началото може да се накисва в малко кисело мляко или специално сухо мляко за малки кучета и котета. Никога не давайте гранула за възрастни животни на млади и подрастващи. Не само, че храната за възрастни е с по-малко протеини, калций и фосфор, но е и по-ниско смилаема
Хранене на подрастващи животни
Подрасващите кученца и котенца не могат да смилат голямо количество храна на веднъж ,въпреки че могат да погълнат огромни количества .Между първият и вторият месец е желателно да се хранят поне четири- пет пъти в денонощието.Всеки следващ месец намаляйте с по едно хранене, като от шестия месец до една година може да ги храните поне два пъти.Осигурете непрекъснато вода за пиене.Най- добре е до дванадесет месечна възраст да се дава предимно гранулирана храна джуниър или консерви и паучове джуниър. Винаги спазваите таблицата с препорачителна дневна дажба на храната.Ако решите все пак да допълните менюто на вашия любимец ,избягвайте мазнини,кости и храни с много подправки.Всички те предизвикват диария ,която в много случаи може да хронифицира и дори да доведе до смърт. Храненето на кученца по-малки от четири месеца с големи количества хляб,зърнени култури и риба, всичките богати на големи количества фосфор, е предразполагащ фактор за развитие на рахит.Допълнително след първата ваксина се правят два курса с калциеви таблетки за десет дни, като се прави пауза от десет-петнадесет дни.Дали ще бъдат чист калций, или калций и фосфор ще прецени вашия ветеринарен лекар.


Ние ви предлагаме:

- хирургия
- вътрешни болести
- акушерство и гинекология
- кардиология
- обезпаразитяване
- кастрация
- бременност и раждане
- ваксиниране
- ехограф
- лабораторни изследвания
- консултации
- ваксиниране
- домашни посещения
- профилактика
- подстригване
- лечебни храни